انواع فیکساتور پتینه را بشناسید
فیکساتور در هنرهای تجسمی و در تکنیکهای مختلف پتینه کاری بسیار مورد اهمیت میباشد. این ماده به عنوان هدف تثبیت و حفاظت از سطح کار کاربرد دارد. این ماده از طرحهای مختلف در برابر آسیبهای محیطی محافظت میکند. این ماده طول عمر و پایداری آثار هنری را افزایش میدهد. در این مقاله به بررسی انواع فیکساتور پتینه و کاربردهای آن میپردازیم.
فیکساتور چیست؟
فیکساتور به مادهای گفته میشود که به جهت تثبیت و محافظت از سطح کار استفاده میگردد. به طور معمول این ماده برای آن که از آسیب به رنگها، ایجاد لایهای محافظ و همچنین از پاک شدن یا تغییر رنگ جلوگیری کند، استفاده میشود.
یکی از مهمترین مواد در کارهای هنری مخصوصاً پتینه کاری فیکساتور میباشد. این ماده از آسیبهای احتمالی محیطی مثل گردوغبار، رطوبت و تغییرات دمایی جلوگیری میکند و سبب میشود که رنگها طرحهای اجرایی پتینه در طولانی مدت پایدار بماند. فیکساتور عمر مفید آثار هنری را افزایش میدهد.
انواع فیکساتور پتینه
فیکساتورها انواع مختلفی دارند که به چند مورد آن میپردازیم:
1. لاک الکل؛ یکی از انواع فیکساتور پتینه
از لاک الکل معمولاً به عنوان لایه ی نهایی استفاده میشود که از نقش های پتینه کاری محافظت میکند اما از لاک الکل نمی توانیم در تمامی تکنیکهای پتینه کاری استفاده کنیم. وقتی که سطحی را ورق طلا اجرا کردیم حتما باید از فیکساتور مخصوص ورق طلا که لاک الکل است، استفاده کنیم.
بهترین زمان استفاده از لاک الکل پس از اتمام کامل پروژه میباشد، باعث گردد که تغییر رنگ ندهد در برابر رطوبت مقاومت میکند. وقتی که لاک الکل را اجرا میکنیم باعث میشود درخشش بیشتری به فضا بدهد.
نحوه استفاده از فیکساتور لاک الکل:
بعد از اتمام کار لاک الکل را با پنبه آغشته میکنیم و روی سطح کار به آرامی میکشیم بهتر است که لایه نازک باشد بعد از اینکه اجرا شد زمان میدهیم تا خشک شود. این کار باعث درخشش بیشتر ورق طلا شده و طول عمر آن را بیشتر میکند.
2. لاک پلی اورتان
در مواقعی که ترکیب میکروسمنت اجرا میکنیم بهتر است که برای دوام بیشتر از لاک پلی اورتان استفاده شود. این فیکساتور دارای دو مدل مات و براق است که کاملاً به سلیقه کارفرما بستگی دارد. اگر کارفرما علاقه زیادی به این دارد که مات باشد مرحله نهایی کار یا براق باید از همان نوع استفاده شود. این فیکساتور بسیار قوی است و میتوان روی نمای ساختمان هم آن را اجرا کرد و در برابر عوامل جوی و محیطی بسیار بادوام است.
این فیکساتور خیلی زود خشک میشود و میتواند به سرعت مرحله بعد را اجرا کند.
سخن پایانی
انواع فیکساتور پتینه مثل لاک الکل و لاک پلی اورتان برای سطوح مختلف با شرایط متفاوت قابل استفاده میباشد. برای هر پروژه توجه به نوع فیکساتور با توجه به نوع کار بسیار مهم است. اگر در زمینه استفاده از فیکساتورها تجربه ای دارید میتوانید در قسمت نظرات با ما و دیگر خوانندگان مجله فرامرزی به اشتراک بگذارید. شما میتوانید برای مشاهده دوره ای پتینه به صفحه آموزش پتینه مراجعه کنید.
درباره استاد هادی فرامرزی
استاد هادی فرامرزی، پدر پتینه کاری ایران، با بیش از ۳۳ سال تجربه در آموزش هنر پتینه کاری.
نوشتههای بیشتر از استاد هادی فرامرزی
دیدگاهتان را بنویسید