پتینه سقف چیست؟ انواع و روشهای پتینه کاری سقف
پتینه کاری جزو یکی از محبوب ترین روش ها برای تزیینات ساختمان می باشد که پتینه سقف هم یکی از روش های با شکوه در این هنر است. در ساختمان هایی با سبک کلاسیک، پتینه کاری سقف جزو اصلی ترین و مهمترین بخش های پتینه کاری می باشد. در معماری کلاسیک که بیشتر شامل عمارت ها، تالارها و…می باشد این سبک جایگاه و مخاطبین خاص خود را دارد.
پتینههای سقف شامل نقاشی های چهره الهام گرفته از طبیعت هستند که باید مجری این طرح از ذوق و سلیقه ی هنری برخوردار باشد. مجری همچنین باید مهارت کافی برای اجرای این تکنیک را داشته باشد. زیرا این سبک از ظرافت بسیار بالایی برخوردار است و همچنین سختی کار بسیار زیادی دارد. معمولا ارتفاع سقف بالای 4 متر است و در هوای سرد و گرم کمی طاقت فرساست. اما خیلی از عزیزان و هنرمندان صرفا بیشتر جهت علاقه این کار را انجام میدهند. با توجه به اینکه امروزه ساختمان های کلاسیک بسیار کم بوده و بیشتر به سمت مدرنیته رفته ایم، طبیعتا تعداد پروژه های کلاسیک هم کمتر بوده. اما تعداد پتینه کار هایی که این سبک را دنبال میکنند بسیار زیاد می باشد و همین امر باعث شده این هنر ظریف و بسیار سخت از دستمزد کمی برخوردار باشد.
انواع سطوحی که میتوانیم پتینه سقفی را کار کنیم
تقریبا میتوان گفت پتینه سقف روی کلیه ی سطوح قابلیت اجرا را دارد به جز سقف های شیشه ای که البته هر سطحی زیر ساز های مربوط به خودش را دارد.
روش های مختلف برای اجرای پتینه های سقفی
1-تکنیک ابر و باد:ابتدا سطح دیوار را پرایمر پتینه زده و با رنگ های روغنی و تنظیف به صورت ضربه ای افکت ایجاد کرده و یک شکل و شمایل به سقف میدهد و گاها روی این طرح نقاشی های سقفی صورت میگیرد.
2-تکنیک انواع ورق طلا-نقره-شامپاینی و…معمولا در سقف های سبک کلاسیک از گچ بری های خاص استفاده شده است در این روش ابتدا چسب ورق را اجرا کرده و لبه ورق را روی سطح گچ بری قرار داده و در نهایت فیکساتور را اعمال کرده زیرا این سبک بسیار ساده و در عین حال از ظرافت بسیار بالایی برخوردار است در این روش کارفرما حس لوکس بودن را به فضا میدهد.
3-نقاشی های سقفی یا موتیف:در این کسب که از ظرافت بسیار بالایی برخوردار است نقاشان حرفه ای روی سقف را با رنگ های مخصوص نقاشی کرده و بسیار طرح جذابی می باشد این سبک با توجه به کاربری فضا از شلوغی و خلوتی طرح برخوردار است مثلا شلوغ ترین بخش قسمت پذیرایی و نشیمن می باشد و بخش آشپزخانه و اتاق خواب باید طرح خلوت تری داشته باشد.
نکات مهم در اجرای پتینه کاری روی سقف
- برای پتینه کاری سقف حتما ایمنی را در نظر بگیرید زیرا این کار در ارتفاع زیاد انجام می شود و تسلط کافی وجود ندارد. برای ایستادن به همین خاطر کلیه لوازمی که باید یک هنرمند به همراه داشته باشد را با ایمنی کافی و کامل در نظر گرفته و رعایت کرده که خدایی نکرده اتفاقی برای هنرمند نیافتد.
- کارفرماهایی که میخواهند پتینه های سقفی در پروژه های خود انجام دهد اهل تجملات و لوکس بودن می باشد. به همین خاطر یک پتینه کار قبل از اینکه کار خود را شروع کند ابتدا باید با خلق و خوی کارفرما آشنا شود تا کامل متوجه شود نیاز کار فرما چه چیزی می باشد به چه اشکالی علاقه مندی بیشتری دارد. در پتینه های سقفی علاوه بر مهارت مجری باید به نورپردازی خیلی اهمیت داده شود. نورپردازی باید جوری انجام شود تا اینکه طرح به خوبی دیده شود و بیننده وقتی به سقف نگاه میکند دچار دیدن سایه نشود و کامل طرح مشهود باشد. همینطور لوستر که در سقف آویزان است باید با دکوراسیون هارمونی داشته باشد.
- یک پتینه کار علاوه بر اینکه کار پتینه انجام می دهد باید بداند که هر فضایی بهتر است از چه رنگ هایی در آن استفاده شود. باید رنگی که استفاده می کند در عین حال که حس قدرت و شکوه را می دهد بسیار بسیار حس خوب در سبکی به بیننده بدهد.زیرا امروزه با توجه به مشغله هایی که مردم دارند طرح های شلوغ و غیر مرتبط میتواند اثرات مخربی بر روی روح و روان مخاطب بگذارد.
پیشنهاد میکنیم از مقاله پتینه چیست دیدن کنید.
نحوه ی شستشوی پتینه های سقفی
پتینه های سقفی را می توان تمیز کرد اما باید دقت کافی را داشت که رنگ ها از بین نرود. معولا با دستمال نخی نم دار می توان آن را تمیز کرد. اما مواد شوینده قوی به هیچ عنوان روی هیچ یکی ازتکنیک های پتینه نباید اجرا کرد.
چه ابزار هایی برای پتینه های سقفی مناسب است؟
1-تنظیف
2-رنگ های روغنی
3-خمیر های مخصوص
4-ورق طلا، نقره و غیره
عمر پتینه سقفی چقدر است؟
اگر اجرای پتینه های سقفی به درستی و با اصول و دمای مناسبی انجام شود، با توجه به طرح مورد نظر و توجه به نکات نگهداری بعد از آن به همان شیوه ای که مجری می گوید، تا زمانی که ساختمان پابرجاست مجری می تواند ضمانت دهد که پتینه عمر می کند و امکان خرابی و از بین رفتن طرح وجود ندارد. از همه مهمتر مجری باید از متریال هایی استفاده کند که کاملا مرغوب و استاندارد باشد.
درباره استاد هادی فرامرزی
استاد هادی فرامرزی، پدر پتینه کاری ایران، با بیش از ۳۳ سال تجربه در آموزش هنر پتینه کاری.
نوشتههای بیشتر از استاد هادی فرامرزی
دیدگاهتان را بنویسید